“Schengen” adı Lüksemburg’un küçük nüfuslu bir kasabasından gelmektedir. 1985 yılına Almanya, Belçika, Fransa ve Lüksemburg’un sınırları arasında geçiş prosedürlerini kolaylaştırmak ve kontrolü kaldırmak amacıyla imzalanan anlaşma daha sonra Avrupa ülkeleri arasındaki uygulamaya adını vermiştir.
Schengen Anlaşması Avrupa Birliği’nde 1995 yılında yürürlüğe girmiştir. Anlaşma taraf ülkeleri arasındaki sınırlara “iç sınır” denmektedir. Bölgedeki iç sınırlar kaldırılmış Schengen bölgesi adı verilen sahanın sınırlarını daha çok güçlendirilmiştir. Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğin en temel amacı, bölge dış sınırlarındaki güvenliği arttırarak, iç sınırlar arasında serbest dolaşım hakkı sağlamaktadır. Ancak Schengen grubuna dâhil bir ülkeye giren herkesin kontrol edilmeksizin diğer Schengen ülkesine geçebileceğini varsaymak yanlış olacaktır. Her ülkenin kendi sınır güvenlik polisi vardır. Yabancının ülkeye giriş izni pasaport kontrol görevlilerine aittir.
Schengen Anlaşması kapsamında “dış sınırlar” tanımına sadece kara sınırları dâhil değildir, hava ve gümrük sınırlarını da kapsamaktadır. “Schengen bölgesi” denilince tüm Avrupa Birliği ülkeleri anlaşılmamalıdır. Avrupa Birliği üyesi olmayan Schengen ülkeleri olduğu gibi; Avrupa Birliği üye ülkesi olan ama Schengen grubuna dâhil olmayan ülkeler de vardır.
Schengen bölgesi dâhilinde olan ülkelerden herhangi birinden alınan Schengen vizesi sahibine geçerlilik süresi kadar ikamet etme hakkı tanımaktadır.

Schengen’e üye ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan’dır. Ayrıca, Avrupa Birliğine üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile imzaladıkları anlaşma kapsamında Schengen grubuna girmiştir.
Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya Avrupa Birliği ülkeleridir. Ancak henüz Schengen grubuna dâhil değildirler, Schengen’e üye ülkeler arasındadırlar. Bu nedenle Bulgaristan, Hırvatistan veya Romanya vizesine sahip kişi Schengen’e giriş yapamamaktadır. Çok girişli Schengen sahibi kişi bu ilkelere giriş yapabilmektedir.
Turistik seyahatler, ticari (iş gezisi) amaçlı seyahatler, aile/arkadaş ve akraba ziyareti amaçlı seyahatler Schengen kategorisi içinde değerlendirilmektedir.
Schengen Vizesi Türleri
Schengen grubu üye ülkesinin Büyükelçiliği, Başkonsolosluğu veya Konsoloslukları tarafından düzenlenen kısa süreli vizeler “Schengen vizesi” olarak adlandırılmaktadır. Başvurularda hazırlanması gereken standart evraklar aynı olsa da başvuru formu, dilekçe, davetiye gibi evraklarda her ülke konsolosluğuna özgül formatlar bulunmaktadır. Bu nedenle başvurudan önce ülke konsolosluklarının özel şartları incelenmelidir. schengenvize.org web sayfamızda her ülkeye özgül evrak listelerine sizler için yer vermeye çalıştık. Seyahat planladığınız Schengen ülkesi için detaylı evrak listesini ülke sayfalarında görüntüleyebilirsiniz. İletişim numaralarımız aracılığıyla da Schengen departmanı müşteri temsilcilerimizden bilgi alabilirsiniz.
Tek Tip Schengen Vizeleri
Tek tip Schengen (USV) Schengen alanına dâhil olan ülkelerden birinin temsilciliğinden vize başvurusunda bulunarak pasaport sahibine en fazla 6 ayda bir 90 gün ikamet hakkı tanıyan vize kategorisidir. Tek tip Schengen 90 güne kadar istenilen bölgeden geçme veya orada konaklama hakkını temsil eder. Tek tip Schengen “A tipi” ve “C tipi” vize kategorileri için geçerlidir.
5 Nisan 2010 tarihinde uygulamaya konan Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin Yönetmeliği altında bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş D vizeye sahip olan üçüncü ülke vatandaşı her 180 günlük period içinde 90 günü aşmayacak şekilde Schengen Bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olabilmektedir.
A Tipi Vize Transit vizedir. Havaalanı transit vize, havaalanı dış hatlar bölge sınırını geçmeden transit geçiş hakkı tanıyan vizedir. Schengen grubu ülkesinin havaalanından aktarmalı uçuş yoluyla Schengen dışı ülkeye seyahat eden yabancı vatandaşlar için zorunludur. Yabancı vatandaş uçuşundan önce transit geçiş yapacağı havaalanı personelinden transit vizeye tabi olup olmadığını öğrenmelidir.
C Tipi Vize sahibine vize süresi kadar Schengen bölgesinde konaklama hakkı tanır. Ancak hatırlatmak isteriz ki Schengen ülkesine giriş ile ilgili nihai kararı ülke pasaport kontrol polisleri vermektedir.
Seyahat Sayısına Göre Schengen Vize Türleri
Vize türleri bölgeye yapılacak giriş-çıkış sayısına göre de ayrılmaktadır.
Tek Girişli Vize sahibine vize başvurusunda bulunduğu Schengen ülkesine tek giriş ve tek çıkış hakkı tanır. Tek girişli vize ile bölgeden ayrıldıktan sonra vize süresi tamamlanmamış olsa dahi tekrar bölgeye giriş yapılamaz.
Çift Girişli Vize Schengen Bölgesine iki kez girilmesine izin verir. Vize süresi boyunca başvuru sahibi bölgeye iki kez giriş ve çıkış yapabilir.
Çok Girişli Vize pasaport sahibine vize süresinin sınırlılığında sınırsız sayıda Schengen bölgesine giriş çıkış hakkı tanır. Ülkeler arası geçişlerde ülkeye giriş kararının ülke sınır güvenlik polisine ait olduğunu hatırlatırız.
Sınırlı Bölgesel Geçerliliği Olan Schengen Vizesi (LTV)
Sınırlı bölgesel geçerliliği olan vize (LTV) Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı tanıyan bir vize değildir. LTV, vizeyi düzenleyen Schengen ülkesinde ve bazı istisnai durumlarda özel olarak belirtilen Schengen ülkelerinde geçerlidir. Vize özel olarak belirtilmemiş diğer tüm Schengen ülkelerinde geçersiz olacaktır.
LTV vize özel durumlarda düzenlenir. USV sistemine uluslararası zorunluluk altında veya hayırseverler için düzenlenebilir.
Ulusal Vize (D tipi)
Ulusal vize Schengen ülkeleri için de geçerli bir vizedir. 90 günden fazla ikamet edecek olan pasaport sahiplerine verilmektedir. Uzun süreli eğitim, çalışma, evlilik gibi durumlarda ulusal vize başvurusunda bulunulabilmektedir. Eğer verilen ulusal vize çok girişliyse ulusal vize sahibi Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olmaktadır.
Seyahat Amacına Göre Schengen Vize Türleri
Vize türleri pasaport sahibinin seyahat amacına göre ayrılmaktadır.
Turist vizesi, turistik/kültürel gezi amacıyla bireysel veya tur programlarına katılarak gerçekleştirilecek seyahatler turist vize kategorisindedir. Başvuru sahibinin belirttiği konaklama ve uçuş tarihlerine ve daha önceki seyahat geçmişine bağlı olarak vize süresi belirlenmektedir. İlk kez vize başvurusunda bulunacaklar için belirtilen seyahat tarih aralığından daha uzun süreli vize çıkma ihtimali düşüktür.
Ticari Vize, Schengen bölgesine ticari faaliyette bulunmak, fuara katılmak veya iş görüşmesi yapmak amacıyla seyahat etmeyi planlayanların ticari vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Ticari vize başvurularında Schengen ülkesinde ticari faaliyeti gerçekleştiren firmadan davet mektubu temin edilmesi gerekmektedir. Davetiye mektubu formatı başvurulacak ülke konsolosluğuna bağlı olarak değişebilmektedir.
Ziyaret Vizesi, Schengen grubu ülkelerinden birinde ikamet eden aile ferdini, arkadaşını veya akrabasını ziyaret etmek isteyen pasaport sahipleri ziyaretçi vizesi kategorisinden başvuru yapmalıdır. Schengen bölgesinde ikamet eden gerçek kişiden davet mektubu temin edilmelidir. Davet mektubu formatı ülkeye özgül kriterlere göre değişebilmektedir.
Schengen Vizesi Başvuru Şartları
Başvuruda bulunacak kişinin belirli şartları karşılaması beklenir. C tipi vize başvurularında ilk koşul başvuru sahibinin seyahat amacını net olarak ifade etmiş olması ve seyahat amacına uygun olarak gerekli evrakları eksiksiz olarak hazırlamasıdır. C tipi vize başvurularında pasaport sahibinin finansal yeterliliğe sahip olması şartı bulunur. 10-15 günlük seyahatleri için banka hesap dökümlerinde en az 5.000 TL bakiye içermesi tavsiye edilir. Başvuru sahibinin ziyaret ve turistik vize başvurularında şahsi banka dökümü sunması gerekir. Ticari vize başvurularında başvuru sahibinin masraflarını şirket karşılayacaksa şirketin banka hesap dökümü sunulmalıdır. Başvuru sahibi herhangi bir maddi gelire sahip değilse sponsor olacak kişinin finansal yeterliliğini kanıtlayıcı evraklar sunulmalıdır.
- D vize başvuru şartları aşağıdaki gibidir:
- Uluslararası öğrenci programıyla başvurulacak D vize bir yılı geçmeyecek bir süreyle verilmektedir.
- “Aile Birleşimi” tanımı kapsamında yer alan birinci dereceden akrabalık derecesine sahip olmak.
- Tam müfredat programlarında okumaya başlayacak olan öğrencilere öğrenim programının süresine bağlı olarak uzatma hakkı tanınacak şekilde 1 yıl süreyle verilir.
- Alanında başarısını kanıtlamış sporcu, ressam ve başka daldaki profesyoneller.
Schengen Vizesi Başvuru Adımları
- Seyahatinizin amacınıza ve kişisel kriterlerinize uygun vize türünü belirleyin.
- Kişisel durumunuza uygun başvuru evraklarınızı eksiksiz ve belirtilen açıklamaları göz önünde bulundurarak hazırlayın ve ofisimize iletin.
- Müşteri temsilcimizi arayarak randevu alın
- Randevu gününde hazır bulunun ve parmak izi tarama işlemini yerine getirin.
Yukarıdaki aşamaları tamamladıktan sonra vize başvurunuz ülke konsolosluğu tarafınca değerlendirmeye alınır. İşlem sonuçlandığında pasaportunuzu ofisimizden teslim alabilirsiniz. Dileyen yolcularımızın pasaportlarını belirttikleri adrese kargo ile göndermekteyiz.
Çok girişli vize başvurusunda bulunacaklar bölgeye çoklu girişe ihtiyacı olduklarını bilgilendirmelidirler. Birden fazla seyahat planlıyorlarsa maddi yeterliliğe sahip olduklarını destekleyici evrakları sunmalıdırlar. Birden fazla Schengen ülkesine seyahat edilecekse tüm seyahat planını içeren rezervasyon dokümanları sunulmalıdır. Vize başvuru aşamalarına dair detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
- Vize Türünün Belirlenmesi
Başvurudan önce seyahat amacı belirlenmeli, seyahat amacına uygun vize türüne başvuruda bulunulmalıdır. C tipi kısa süreli standart vize türleri turistik, ticari, aile ziyaret vizesidir. Her vize türüne göre konsoloslukların talep ettikleri evraklar değişmektedir. Ziyaret ve Ticari vize başvurularında davet mektubunun temin edilmesi tüm Schengen ülkeleri için zorunludur. Schengen bölgesinde ikamet eden tanıdığınızın ikamet adresinde konaklayacak başvuru sahibi turist vizesi türünden değil ziyaret vizesi türünden başvurulmalıdır. Ticari vize başvurularında pasaport sahibi, vize talep edilecek Schengen ülkesinde bulunan şirketle iş ilişkisi içinde olduğunu belgelemelidir. Fuara katılacak başvuru sahipleri fuar giriş kartının/belgesinin fotokopisini evrakları arasına eklemelidir. Yanlış vize türünden başvuru yapıldığı takdirde başvuru işleme alınmayacaktır. Ziyaret vize türüne başvuracakken turist vizesine başvurmuş sahiplerinin sınır polislerinin kişinin ülkeye girişine izin verme ihtimali düşüktür. Seyahat amacına uygun başvuru yapılması keyfi değil zorunlu bir prosedürdür. Aksi takdirde sorumluluk pasaport sahibine ait olacaktır.
- Gerekli Evrakların Hazırlanması
Standart bir evrak listesi yoktur. Schengen grubuna üye her Avrupa ülkesi vize için gerekli evrakları belirleme hakkına sahiptir. Bu nedenle evrakların bir kısmı veya hazırlanacak evrakların formatları ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bu nedenden dolayı hangi ülke için vize başvurusunda bulunacaksanız o ülkenin konsolosluğunun belirlediği evrak listesi referans almalısınız. schengenvize.org sayfamızda bütün Schengen ülkelerine ve Schengen’e dahil olmayan AB ülkelerine ait detaylı evrak listelerini sizler için hazırladık. Gerekli evraklar ve diğer başvuru aşamalarına dair sorularınızda konusunda uzman ekibimiz her zaman destek olmaya hazır olacaktır.
- Randevu Alma
Randevu alma başvurularda zorunlu prosedürdür. Vize başvurularınızda randevunuzu sizin adınıza almaktayız. Boş olan randevu gün ve saatlerini kontrol ederek, size en uygun gün ve saate randevu almaktayız. Randevu saatinden 15 dakika önce başvuru merkezinde hazır bulunmanız gerekmektedir. İstanbul’daki yolcularımıza operasyon yetkilimiz işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla randevu gününde eşlik etmektedir. Başvurularda mülakat prosedürü yoktur. Randevu gününde biyometrik veri ve evrakların beyanı gerçekleştirilmektedir. Ancak konsolosluk değerlendirme sürecinde gerekli görürse başvuru sahibini görüşmeye çağırabilmektedir.
- Parmak İzi
25 Eylül 2014 tarihinden itibarıyla Vize Bilgi Sistemi (Visa Information System/VIS) Türkiye’de uygulanmaya başlamıştır. Söz konusu uygulamaya göre Schengen bölgesine seyahat planı olan Türkiye vatandaşlarının ve Türkiye ikamet izni olan yabancı vatandaşların parmak izi alınmakta, biyometrik ölçülere uygun fotoğrafı çekilmektedir.
Randevu gününde evrakların ibraz edilmesinin yanı sıra biyometrik veri beyanı olarak da bilinen parmak izi tarama işleminin tamamlanması gerekmektedir. Pasaport sahibinin 10 parmağının izi yetkililer tarafından dijital olarak taranmaktadır. İşlem 10-15 dakika sürmektedir
Biyometrik veri beyanı (parmak izi) uygulamasından 12 yaşından küçük çocuklar muaf tutulmuştur. Fiziksel engeli olmayan 12 yaşından büyük tüm başvuru sahipleri içi biyometrik veri işlemi zorunludur. 18 yaşının altındaki başvuru sahipleri de ebeveyni veya yasal vasi ile birlikte başvuru merkezinde hazır bulunmalıdır.
- Başvurunun Sonuçlanması
Randevu gününden sonra başvuru işleme alınacaktır. Her ülkenin vize başvurularını değerlendirme süresi farklıdır. Her ülkenin ortalama vize sonuçlanma sürelerini web sayfamızdaki ülke kategorisinden, seyahat planladığınız ülkeyi seçerek görüntüleyebilirsiniz. Vize başvurunuz sonuçlandığında sizi bilgilendirmekte pasaportunuzu teslim almaktayız. Pasaportunuzu ofisimizi ziyaret ederek şahsen/üçüncü bir kişi aracılığıyla teslim alabilirsiniz. Dileyen yolcularımıza pasaportlarını belirttikleri adrese kargo ile de göndermekteyiz.
Sizlerde çok kolay bir şekilde schengen vizesi sahibi olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.