Hırvatistan vize/ kısa süreli (C tipi) vize Hırvatistan’a transit geçiş veya 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla verilen vizedir. Hırvatistan Schengen vize türleri; turistik, ticari, ziyaret ve transit olarak ayrılmaktadır. Hırvatistan Schengen vizeleri tek, iki ve çok girişli olarak onaylanabilmektedir.  Hırvatistan vizelerinin geçerlilik süresi başvuru sahibinin beyan ettiği uçak ve hotel rezervasyonlarının sürelerine göre onaylanmaktadır. Hırvatistan Schengen vizelerinin geçerlilik süresi başvuru sahibinin Hırvatistan’a yapacağı seyahatin koşullarına bağlıdır ve beş yılı geçemez. Hırvatistan Schengen vizesi Hırvatistan topraklarına giriş veya çıkış hakkı tanımamaktadır.

Hırvatistan Büyükelçiliği, Hırvatistan Başkonsolosluğu iletişim bilgileri, Hırvatistan Schengen vize işlemleri, vize başvuru formları, dilekçeler, ticari, turistik, aile ziyaret, transit vizeleri hakkındaki detaylı bilgi sitemizde bulabilirsiniz. Başvurunuzu firmamız aracılığıyla gerçekleştirmek için bizi arayabilir, hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hırvatistan vize yönetmeliği; (EC) 539/2001 sayılı konsey tüzüğü, Hırvat Yabancılar Yasası, Vize Sistem Yönetmeliği uyarınca oluşturulmuştur.

Hırvatistan Hükümeti 22 Temmuz 2014 yılından itibaren 565/2014/EU sayılı kararı uygulamaya koymuştur. Geçerli Schengen belgelerine sahip tüm ziyaretçilerin Bulgaristan, Kıbrıs, Romanya ulusal vize ve oturum izni bulunanlar için ek bir vizeye gerek yoktur.

Hırvatistan ve tüm dünya vize işlemleri için bizi arayabilirsiniz. Hırvatistan vize başvurularınızda kolaylaştırılmış işlem hizmeti sunmaktayız.

Hırvatistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Hırvatistan Schengen vize işlemlerinizi en erken yolculuğunuza 3 ay kala en geç 20 gün önce tamamlayabilirsiniz. Hırvatistan vize işlemlerinizi doğrudan Hırvatistan temsilciliklerine; Hırvatistan temsilciliğinin yetkilendirdiği vize hizmet servisleriyle veya firmamız aracılığıyla tamamlayabilirsiniz.  Hırvatistan vizesinin sonuçlanma süresi ortalama olarak 15 iş günüdür. Bu süre 30 veya 60 güne kadar uzatılabilir. Hırvatistan vize başvuru dosyası seyahate 15 günden az bir süre kala teslim edilirse Hırvatistan Büyükelçiliği/Konsolosluğu işlem süresinden sorumlu tutulamaz.

Hırvatistan Online Vize Başvuru Formu

Sayfamızın “Formlar ve Dilekçeler” sekmesi altında Hırvatistan vize başvuru formuna ulaşabilirsiniz. Başvuru formu latin harfleriyle doldurulmalı ve Türkçe karakter kullanılmamalıdır. Hırvatistan vize başvuru formunu doldurmak başvurunuzun sadece ilk adımını oluşturur. Hırvatistan online vize başvurularınızda seri numaranızı ve şifrenizi not almalısınız. Başvuru formunuzla ilgili herhangi bir aksilik olursa şifre ve seri numaranızla işleminizi tamamlayabilirsiniz. Hırvatistan online vize başvuru formu tamamlandıktan sonra çıktısını alarak başvuru dosyanıza eklemelisiniz. Hırvatistan vize başvuru formu Dışişleri Bakanlığının sitesinden online olarak doldurulmaktadır. Hırvatistan vize başvuru formunuzu vize uzmanlarımızla birlikte doldurabilirsiniz. Başvuru formları ve dilekçeler hakkında kafanıza takılan her şey için bizi arayabilirsiniz.

Hırvatistan Schengen Vizesinden Muaf Olanlar

Aşağıdaki durumlara sahip olan kişilerin Hırvatistan’a transit geçiş veya 180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde vize talep edilmemektedir.  Tüm Schengen ülkelerinde geçerli 2 veya çok girişli uniform /Schengen C tipi vizeye sahip olanlar Hırvatistan vize işlemlerinden muaftırlar.

  • Schengen ülkelerinden biri veya daha fazlası tarafından tanınmasa da yalnızca giriş yapılacak ülke tarafından tanınan iki veya çok girişli “sınırlı ülke geçerliliği”  (Limited Territorial Validity) bulunan vizeye (LTV Vize) sahip olanlar;
  • 3 ayı geçen kalışlar için bir Schengen ülkesi tarafından verilen uzun süreli (D tipi) vizeye sahip olanlar;
  • Schengen bölgesine üye herhangi bir ülke tarafından verilmiş oturum izni olanlar;
  • 565/2014/EU sayılı kararda belirtilen iki veya çok girişli Bulgaristan vizesi ile oturma izinleri sahip olanlar;
  • 565/2014/EU sayılı kararda belirtilen iki veya çok girişli Kıbrıs vizesi ile oturma izinleri sahip olanlar;
  • 565/2014/EU sayılı kararda belirtilen iki veya çok girişli Romanya vizesi ile oturma izinleri sahip olanlar;

(*) Yukarıda belirtilen Schengen, Bulgar, Kıbrıs ve Romanya oturum izinleri transit geçiş süresini kapsamalıdır veya yolcunun seyahat sonlanma tarihinden sonra geçerliliğe sahip olmalıdır.

(*) T.C. Hususi, Diplomatik veya Hizmet pasaport hamili vatandaşlarımız Hırvatistan Cumhuriyeti topraklarında 90 günü aşmayan seyahatlerinde Hırvatistan Schengen vize işlemlerinden muaftırlar.

Avrupa Birliği üye ülke vatandaşının veya Avrupa Ekonomik Birliği üye ülke vatandaşının aile üyesinde eğer geçerli bir pasaport ve Avrupa Birliği aile üyesinin geçerli bir ikamet kartı varsa ve Avrupa Birliği üye ülkesi vatandaşı veya AEA vatandaşı ile beraber seyahat edecekse, ona katılacaksa Hırvatistan’a vizesiz seyahat edebilir.  Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşının veya Avrupa Ekonomik Birliği vatandaşının aile üyesinde bu kart yoksa vize harç ücretinden muaf olarak Hırvatistan vize prosedürünü tamamlaması gerekmektedir.

Hırvatistan Vize Türleri

Hırvatistan kısa süreli vize türleri aşağıdaki gibidir:

  • Turist vizesi
  • Ticari vizesi
  • Ziyaret vizesi

Hırvatistan Vize Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hırvatistan 18 yaş altı vize başvurularında muvafakatnameye ek olarak  yetkili makamın yasal vasi atama kararı fotokopisinin sunulması gerekebilir.

Reşit olmayan kişi Hırvatistan’a yasal velisi olmadan seyahat ediyorsa noter onaylı yasal vasinin kişisel bilgilerini içeren amacın ne olduğunu, Hırvatistan’da kalma süresinin uzunluğu, rıza verildiği süreyi içeren her iki ebeveyn imzalı, noter onaylı muvafakatname ibraz edilmelidir.

Hırvatistan ticari vize başvurularında tüzel veya gerçek kişi tarafından gönderilmiş davet mektubu. Eğer mektubun orijinali Dışişleri Bakanlığı tarafından muhafaza ediliyorsa kopyası sunulabilir, muhafaza edilmiyorsa belge orijinal olmalıdır. Belge imzalı, mühürlü olarak sunulmalıdır. Başvuru sahibinin masrafları sponsor tarafından karşılanacaksa sponsora ait gelir evrakları da sunulmalıdır.

Başvuru sahibi fuara katılacaksa fuar giriş kartı ya da katılıma ilişkin belge ibraz edilmelidir.

Türkiye ikamet izinli üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye oturum izinlerini sunmaları gerekmektedir.

Ticari vize başvurularında ibraz edilecek davet mektubunun davet edilen kişinin isim, doğum tarihi, yeri, vatandaşlığı, pasaport numarası, pasaportun verildiği yer ve bitiş tarihini içermelidir. Davet mektubu ziyaret amacı, yabancı uyruklu vatandaşının Hırvatistan Cumhuriyetinde kalacağı süre ve konaklayacağı adresi içermelidir. Davet eden kişi Hırvat kimlik fotokopisini, oturum izni sahibiyse oturum izni kartını sunmalıdır.

AB’nin vize kolaylaştırma anlaşması olan ülkeler; Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Cabo Verde, Moldova (biyometrik pasaporta sahip olmayanlar için geçerlidir), Rusya Federasyonu, Ukrayna’dır. Söz konusu ülke vatandaşlar başvurularını Türkiye’den yapsalar da Hırvatistan temsilciliği tarafından vize kolaylığı sağlanmaktadır. Değerli ziyaretçimiz, vize başvurunuzda tüm gerekli bilgileri eksiksiz olarak sunmanız otomatik olarak vize verileceği anlamına gelmemektedir.

Jamstveno pismo nedir?

Jamstveno pismo  garanti mektubudur. Garanti mektubu iki türlü olabilri. Jamstveno pismo fizičke osobe (şahıs tarafından garanti mektubu) ve Jamstveno pismo pravne osobe (tüzel kişi tarafından garanti mektubu). Her iki türlü deHırvatistan’daki garantör tarafından şahsen doldurularak, imzalanmalıdır. Garantör tarafından  şahsen gönderilmiş olan özel davet mektubu aile/arkadaş/akraba ziyaretleri için;  Jamstveno pismo pravne osobe ise ticari ziyaret için kullanılmaktadır. Her ikisi garantör mektubu da başvuru formu ile beraber orijinal, imzalı olarak sunulmalı ya da Hırvatistan’daki garantör tarafından Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı’na teslim edilmelidir.